joi, 7 iulie 2011

Tratamente Pentru tenul gras

Tenul gras este consecinta hipersecretiei glandelor sebacee. Este evidentiat mai ales pe frunte, aripile nasului si barbie.

Tenul este unsuros, lucios, lipsit de suplete si fragezime, porii sunt dilatati. Pielea de pe fata, daca nu este ingrijita, capata o culoare galbuie. Pe ea pot aparea puncte negre (comedoame).

Un asemenea ten favorizeaza acneea. In general tenul gras se rideaza mai greu si este specific femeilor brunete.

Un asemenea ten necesita o ingrijire zilnica. Spalarea se face cu apa si sapun. In caz de intoleranta la acest regim de ingrijire, spalarea cu apa si sapun se face numai de trei ori pe saptamana.

Se evita aplicarea cremelor de curatat. In locul lor se poate utiliza o solutie obtinuta dintr-un albus de ou, zeama de lamaie obtinuta prin stoarcerea unei lamai mai mici sau o jumatate de lamaie mai mare, 15 ml alcool de 90°.

Tenul gras are nevoie de o ingrijire adecvata pentru reducerea secretiei de sebum si apropierea lui de tenul normal. Acest nivel se obtine cu rabdare folosindu-se plantele ca mijloc de ingrijire.

Retete pentru ingrijirea tenului gras, seboreic

Tratament naturist cu BANANA :
masca cu o banana bine coapta care se zdrobeste adauga o lingurita de miere si 20 picaturi suc de lamaie. Se lasa pe fata 15-30 minute, se inlatura si se sterge un tampon imbibat in infuzie de musetel.

Tratament naturist cu BRUSTUR :
a) decoct din 2 linguri de radacina uscata la 500 ml apa ; se fierbe 10 minute la foc domol; se lasa la racit pana la caldut strecoara ; se fac spalaturi locale pe fata ;

b) cataplasme cu suc obtinut radacinile proaspete.

Tratament naturist cu CAIS : masca din caise proaspete, zdrobite bine, dupa ce se scot samburii; se tine pe fata 30 de minute sau mai mult;

Tratament naturist cu CASTAN SALBATIC :
masca din pasta de castane; castanele se curata de coaja, se dau prin razatoare sau se zdrobesc foarte bine dau prin sita ; se amesteca cu miere. Se aplica pe fata timp de 15-30 de minute sau chiar mai mult, dupa care se indeparteaza si se spala cu decoct sau infuzie de nalba. Foarte indicat pentru tenurile seboreice.

Tratament naturist cu CASTRAVETE :
a) lotionari pe fata cu suc obtinut din 2 castraveti, ajunsi la maturitatea fiziologica ; se curata de coaja ; se taie in fel introduc in storcator sau in masina de tocat; sucul se stoarce prin tifon se adauga 500 ml alcool de 70° ; se lasa la macerat 2-3 zile ; se strecoara si se pastreaza la racoare in sticla inchisa la culoare ; se foloseste dupa caz de 2-3 ori pe saptamana ;

b) lotionari pe fata cu sucul obtinut din 3 castraveti ajunsi maturitatea fiziologica, albus de ou, apa de roze si alcool de 70° ; castravetii se  curata de coaja ; se taie longitudinal in doua jumatati; se curata de seminte cu o lingurita ; se taie in felii; se dau prin masina de tocat carne ; se bat albusurile de la doua oua proaspete ; se adauga un pahar cu apa si continutul se agita bine ; se adauga sucul de catraveti, se agita iarasi bine cu  lingura ; continutul se introduce intr-o sticla si se adauga 125 ml alcool; se macerat 3 zile, apoi se strecoara prin tifon ; se pastreaza in sticla, la racoare; se foloseste dupa dorinta ;

c) masaj usor cu rondele de castraveti bine copti, adica ajunsi la maturitate fiziologica ; plimbarea rondelelor pe fata se face pana se imbiba bine pielea cu sucul lor ; dupa o ora se spala cu apa, sau se sterge cu un tampon.

Pentru iarna se prepara suc de castraveti. Produsul este la fel de activ cazurile precedente. Se folosesc mai multi castraveti ajunsi la maturitate fiziologica; se curata de coaja ; se dau prin masina de obtinere a sucului sau prin masina de tocat carne. Produsul obtinut se stoarce de doua ori prin tifon. La un litru de suc obtinut se aduga 200-400 ml alcool de 70-90°. Cantitatea de alcool se dozeaza in functie de gradul de grasime a tenului. Produsul obtinut se pastreaza la loc racoros, in sticle inchise la culoare si astupate cu dop.

Tratament naturist cu CAPSUN :
a) masca din capsuni zdrobite amestecate cu putin talc sau caolin, la care se adauga cateva picaturi de zeama de lamaie ; dupa 20 de minute se inlatura cu putina apa calduta. Persoanele care au intoleranta la acest fruct nu pot beneficia de acest procedeu ;

b) masca din capsuni zdrobite ameste­cate cu albus de ou ; se tine pe fata 20-30 de minute ; se inlatura cu apa ;

Tratament naturist cu CIMBRISOR :
infuzie dintr-o lingura de pulbere de planta sau planta uscata si bine maruntita peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; vasul se lasa acoperit 20-30 de minute ; se strecoara si se aplica comprese pe fata.

Tratament naturist cu CIRES :
masca din fructe (cirese) zdrobite. Se aplica pe fata. Se lasa 20-30 de minute, se inlatura si se spala cu apa de roze sau apa obisnuita. Reda elasticitatea pielii.

Tratament naturist cu CRETISOARA :
a) suc obtinut din planta proaspata ; se aplica pe fata, gat, sani; se lasa 20 de minute si se sterge cu apa de roze ;

b) infuzie din o lingura de planta uscata si maruntita peste care se toarna 250 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala tenul cu solutia obtinuta sau se pun comprese folosindu-se un tifon.

Tratament naturist cu FRAG :
masca din fragi adunati din mediul natural, care se zdrobesc, se amesteca cu putin talc, se pun cateva picaturi de zeama de lamaie si pasta obtinuta se aplica pe fata. Se inlatura cu apa dupa 20-30 de minute.

Tratament naturist cu GUTUI :
a) suc obtinut din pulpa fructului, se aplica pe fata cu un tampon de vata ;

b) masca din fruct (gutuie) ; se curata de coaja ; se da pe fateta cu zimti marunti ai razatoarei; se amesteca cu putina pudra de talc ; se degreseaza tenul si apoi pasta obtinuta se aplica pe fata. Dupa 20 de minute se inlatura cu apa calduta. Masca se foloseste numai de catre persoanele cu un ten foarte gras. Actiunea este puternic astringenta.

Tratament naturist cu HAMEI :
a) infuzie din 5 g conuri uscate si maruntite peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se aplica comprese locale ;

b) infuzie din 2 linguri conuri uscate si maruntite peste care se toarna o cana de apa clocotita (250 ml); se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara; se aplica comprese locale pe fata folosindu-se un tifon curat. Efect bun pentru pielea grasa si acnee.

Tratament naturist cu FIREAN :
apa de hrean preparata prin raderea unei radacini peste care se toarna un pahar cu apa rece ; se lasa 30 de minute ; se strecoara ; se sterge fata folosindu-se un tampon de vata. Este indicata in seboree si acnee.

Tratament naturist cu IZMA BUNA :
infuzie din 2 lingurite frunze uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara ; se aplica pe ten. Combate seboreea.

Tratament naturist cu LAMAI:
a) masca din o lingurita de suc de lamaie la care se adauga un albus de ou ; albusul se bate energic pana se obtine o spuma bogata ; se adauga zeama de lamaie si se bate din nou ; compozitia obtinuta se intinde pe fata pentru 20-30 de minute, dupa care se curata cu putina apa ;

b) lotiune obtinuta prin amestecul sucului de lamaie si a apei de ploaie in parti egale ; se unge fata ;

c) masca cu pasta fluida obtinuta din suc de lamaie, drojdie de bere si miere de albine ; se distribuie omogen pe fata ; hraneste epiderma si inchide porii.

Tratament naturist cu LEVANTICA :
infuzie din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se lotioneaza pielea pe fata sau se aplica comprese.

Tratament naturist cu MAR:
cataplasme cu felii de mar sau piure de mere coapte in cuptor. Se poate folosi si mustul de mere cretesti, care se aplica sub forma de comprese pe ten sau se intinde pe piele folosindu-se un tampon de vata.

Tratament naturist cu MARAR :
a) decoct din 2 legaturi planta la 500 ml apa ; se fierbe totul 30 de minute la foc domol, se lasa sa se raceasca ; se strecoara, obtinandu-se "apa de marar", cu care se umezeste bine tenul folosindu-se un tampon de vata ;

b) lotiune din 100 ml "apa de marar", 10 g glicerina, 25 ml alcool 70°, 15 ml zeama de lamaie ; se amesteca foarte bine prin agitarea sticlei unde sunt introduse, apoi se unge tenul. Tratamentul este indicat tenurilor grase cu porii dilatati.

Tratament naturist cu MUR:
infuzie din o lingura de frunze uscate si maruntite peste care se toarna 20 ml de apa clocotita ; se acopera 30 de minute ; se strecoara si se curata tenul folosindu-se un tampon de vata.

Tratament naturist cu NUC :
decoct din 10 g frunze la 100 ml apa; se fierb 15 minute ; se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se adauga parti egale de glicerina si „apa de trandafir", se agita bine si se aplica pe ten. Tratamentul are actiune antiseptica asupra tenurilor grase, seboreice.

Tratament naturist cu PIERSIC :
a) fructul (piersica) bine copt, se sectioneaza, se in­latura samburele si se trece ca atare pe fata ;

b) masca din piersici zdrobite bine, amestecate sau nu cu o lingurita de caolin. Remediu bun pentru ingrijirea tenului seboreic.

Tratament naturist cu PRUN :
masca din prune zdrobite ; se tine 20 de minute pe fata, dupa care se spala cu apa calduta. Actiune astringenta.

Tratament naturist cu ROSIE :
a) tamponari de mai multe ori pe zi timp de 3-4 sapta­mani, cu felii de rosii; se lasa 20 de minute, dupa care se spala cu apa calduta ;

b) masca din suc de rosii amestecat cu amidon sau talc ; se lasa 20-30 de minute pe ten, apoi se spala cu apa calduta ;

c)frectii cu suc proaspat; seara se spala fata cu apa calda, apoi se freaca cu o rosie taiata in doua, se lasa pana dimineata si se spala cu apa calda. Remediu bun pentru curatirea tenurilor grase si inlaturarea punctelor negre.

Tratament naturist cu SAL VIE :
a) infuzie din o lingura de frunze uscate, maruntite, peste care se toarna 100 ml de apa clocotita; se acopera 20-30 de minute; se strecoara; se aplica comprese pe fata, apoi se fac spalaturi tot cu infuzie folo­sindu-se un tampon de vata ;

b) otet de toaleta preparat din parti egale de salvie, sunatoare, rozmarin, peste care se toarna otet de vin si alcool. Cu produsul obtinut se unge tenul folosindu-se un tampon de vata.

Tratament naturist cu STANJENEL :
a) infuzie din doua linguri de petale uscate si maruntite peste care se toarna 200 ml apa clocotita ; se acopera pentru 25-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu un tampon de vata ;

b) decoct din o lingura pulbere rizom sau rizom uscat si maruntit la o cana cu apa (250 ml); se fierb 15 minute la foc mic ; se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se spala fata folosindu-se un tampon de vata.

Tratament naturist cu STEJAR :
decoct din 100 g scoarta uscata si maruntita la un litru de apa ; se fierb 30 de minute ; se lasa la racit; se strecoara ; se spala tenul cu un tampon de vata ; se uda un tifon in solutia obtinuta si se pun comprese pe fata.

Tratament naturist cu SUNATOARE :
otet de toaleta preparat din parti egale de sunatoare, salvie si rozmarin, peste care se toarna otet de mere, si o mica cantitate de alcool 90°; se lasa la macerat sase zile ; se strecoara; se pastreaza in sticle inchise la culoare ; se unge tenul folosindu-se un tampon de vata (remediu folosit in mediul satesc).

Tratament naturist cu TEI ARGINTIU :
infuzie din 50 g flori peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara ; se spala tenul cu un tampon de vata.

Tratament naturist cu TRANDAFIR :
infuzie din doua lingurite de petale peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se strecoara ; se adauga 20 g alcool 90° ; se inmoaie in solutia obtinuta un tampon de vata si se sterge tenul, apoi se aplica comprese cu aceasta solutie.

Tratament naturist cu VISIN :
masca cu fructe zdrobite ; se aplica pe fata, dupa care se spala cu o infuzie de musetel.

Tratament naturist cu ZMEUR:
masca din zmeura zdrobita; se lasa pe fata 20 de minute, dupa care se spala cu o infuzie de musetel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu