Istoria machiajului
Cosmetica
Cu cat tehnologia avanseaza mai mult, cu atat se pune mai mult accentul pe machiajul proaspat, curat, care acopera semnele vizibile de imbatranire si care da timpul inapoi.
Cuvinte ca proaspat, benefic, pur, natural, anti-imbatranire, fac acum parte din vocabularul legat de machiaj. Oare ne-am intors la materialele pe care Pamantul ni le-a oferit, ca baza a produselor cosmetice, asa cum se intampla acum mii de ani? Am invatat istoria cosmeticelor si am reinventat beneficiile ingredientelor naturale? Pentru a gasi aceste raspunsuri, haideti sa facem intai un tur virtual al industriei cosmetice.
Cum a luat nastere machiajul facial?
Stim ca de mai multe secole, femeile si barbatii, deopotriva, se bucura de privilegiile machiajului facial. Dar machiajul a aparut acum mii de ani, in Egiptul Antic, inca din primul secol al omenirii. Nu spunem ca egiptenii au fost primii care au folosit machiajul, ci ca sunt printre primii care au confirmat importanta machiajului, ca parte culturala integranta, asa cum s-a demonstrat prin descoperirea picturilor din mormintele egiptene antice. Egiptenii foloseau ingrediente naturale, ca unguentul, o substanta hidratanta, si funinginea, pe post de fard de ochi, pentru a-si infrumuseta tenul si infatisarea. Egiptenii stiau foarte bine cat de mult conteaza sa ai un ten fin si niste ochi seducatori.
S-a demonstrat ca, tot in primul secol, romanii foloseau fard de ochi si produse de machiaj pentru gene. Ei foloseau si creta, pentru ca tenul sa para mai alb, si ruj. Influentele greco-romane si persiene au dus la aparitia vopselei din henna, pentru colorarea tenului si a parului.
Machiajul facial a continuat sa se dezvolte odata cu trecerea timpului. In Evul Mediu, civilizatiile europene au lansat moda pielii albe. Tenul palid a devenit un semn de bogatie si pozitie sociala inalta. Femeile faceau totul pentru a avea un ten alb, indiferent de pret. Adaugarea unei nuante subtile de roz, pana in secolul al 13-lea, a reprezentat un alt semn al bunastarii si importantei in societate. Doar cei instariti isi puteau permite fard de obraz roz.
Ideea tenului alb ca semn de bogatie a continuat si in timpul Renasterii italiene. Inca o data, femeile au recurs la masuri exagerate pentru a castiga un anumit rang social, folosind ingrediente letale, ca plumbul si arsenicul. In Epoca Elisabetana, femeile au inceput sa foloseasca albus de ou, pentru a obtine un aspect sanatos al tenului.Machiajul era extrem de incarcat, pentru a ascunde semnele bolii.
Le multumim din suflet francezilor din secolul al 18-lea, pentru ca au redat sanatatea si vitalitatea tenului, prin includerea culorii rosii in machiajul pentru fata. Buzele si obrajii rosii au devenit un simbol al sanatatii si al poftei de viata.
Un usor declin al stilului de machiaj si al produselor cosmetice
Cam in timpul Erei Victoriene, machiajul facial a inceput sa fie asociat cu prostituatele si actritele. Femeile decente nu lasau soarele sa le bronzeze tenul, si nici nu isi schimbau nuanta naturala a pielii. Portiunile corpului, care nu erau acoperite de haine, erau protejate, si foloseau umbrelute de soare, pentru ca pielea sa ramana alba. Ingredientele naturale, ca faina de ovaz, mierea, galbenusul de ou si apa de trandafiri au inlocuit cosmeticele preparate in farmacie. Sprancenele erau pensate si se folosea pudra de orez. Femeile incercau, totusi, in secret, sa dea culoare obrajilor, prin ciupirea lor sau prin folosirea sucului de sfecla, pentru culoare, si a sucului de lamaie, ca agent de inalbire.
Prin anul 1900, aspectul palid era la moda. Cearcanele accentuate, fardul de obraz roz si buzele stacojii ajutau la crearea unui machiaj facial bolnavicios. Din fericire, acest declin usor n-a fost de durata.
Machiajul modern
Este dificil sa ne gandim la machiajul anilor 1900 ca fiind unul modern, dar acesta a fost, intr-adevar, inceputul industriei cosmetice pe care o cunoastem astazi. Odata cu dezvoltarea mass-mediei, a televiziunii, a filmelor si a transportului, industria produselor de machiaj a explodat.
Cu toate acestea, la inceputul anilor 1900 inca se credea ca tenul alb era asociat unui mod de viata plin de bogatie si desfrau; pielea bronzata era atribuita clasei muncitoare. Multumita unui cunoscut artist makeup, Max Factor, a fost produsa prima pudra de fata parfumata pentru publicul larg, facand machiajul facial accesibil tuturor.
Pana in anii ’30, machiajul era disponibil pentru femeile din toate clasele sociale. Modelele de urmat erau Greta Garbo si Marlene Dietrich. Gigantii din industria cosmetica, ca Max Factor, Elizabeth Arden, Revlon si Lancôme, au inflorit. Machiajul a devenit senzual si lucios. Femeile aveau la dispozitie o varietate de nuante si oja de unghii asortata.
Deschiderea usilor
Varietatea a facilitat trecerea sfarsitului secolului al 20-lea catre secolul al 21-lea. Cererea mare de formule prietenoase cu mediul, benefice si de calitate a dus la aparitia unei echipe noi de companii de makeup: Christian Dior si Clinique, care pun la dispozitia clientelor machiaje si formule clasice, pentru o multime de tipuri de ten.
Inchiderea cercului
Si asa ne-am intors de unde am plecat. Astazi, formulele minerale, pe baza de lut, sigure din punct de vedere al protectiei mediului, domina industria machiajului facial. Si este loc pentru toata lumea. Ideea principala in ziua de azi, este cea a unui machiaj elegant, fin si curat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu