joi, 7 iulie 2011

Tratamente naturiste pentru tenul uscat

Tenul uscat este caracteristic persoanelor ce au o piele subtire, fina, fragila, iritabila. Tenul uscat este intalnit la persoanele mai in varsta ca urmare a imbatranirii.

Exista ten uscat alipic, lipsit de grasime si ten uscat deshidratat, lipsit de apa. Pielea deshidratata este brazdata de cele mai multe ori de riduri line, nu are suplete si elasticitate. Foita foarte fina de hartie, eventual de tigara aplicata pe tenul uscat nu are pete de grasime. 

Apa dura, calcaroasa, apa calda, sapunurile in exces sunt contraindicate. Pentru un asemenea ten, dupa curatire, se aplica masti cu laptisor de matca, miere de albine, smantana, lapte dulce, comprese cu apa de ploaie. 

Femeile cu un astfel de ten, inainte de pudrare trebuie sa maseze usor pielea cu putina crema. 

Rezultate foarte bune pentru ingrijirea unui astfel de ten si in general al pielii uscate de pe alte parti ale corpului, se obtin cu ajutorul infuziilor, decocturilor si mastilor pe baza de plante spontane si cultivate. 

Retete pentru ingrijirea tenului uscat 

Tratamente naturiste cu BANANA : 
masca din una, doua sau mai multe banane, ajunse la maturitatea fiziologica (bine coapte). Fructele se strivesc cu degetele pana devin o pasta care se intinde bine pe fata. Dupa 30-60 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie fara a utiliza sapunul. Are actiune tonica, emolienta. 

Tratamente naturiste cu CAIS : 
masca din fructul plantei (caise) ajuns la completa maturi­tate fiziologica; se curata de coaja, se scoate samburele si se piseaza pana se obtine o pasta ; se amesteca cu smantana si se aplica pe fata. Smantana anuleaza efectul astringent al caisei. 

Tratamente naturiste cu CASTRAVETE : 
a) suc obtinut prin storcatorul de fruc'te sau prin stoarcere in tifon dupa ce castravetii se dau prin masina de tocat carne ; sucul se aplica pe fata cu ajutorul unui tampon de vata, apoi se pun comprese pentru 20 de minute folosind un tifon ; sucul de castraveti hidrateaza si catifeleaza pielea ; 

b) daca tenul este prea uscat, la 250 ml suc de castraveti se adauga o lingura de ulei de migdale sau, in lipsa acesuia, ulei de masline, floarea soarelui; se agita bine continutul intr-o sticla si se unge tenul; se lasa 30-60 de minute, apoi se spala bine cu o infuzie calduta de musetel; 

c) lapte de castraveti obtinut prin macerarea a 6 felii de castravete proaspat, curatit de coaja, intr-un pahar de 250 ml lapte proaspat de vaca; se foloseste zilnic. Dupa ce se usuca se inde­parteaza cu apa de roze. Un alt procedeu consta in combinarea a 100 ml suc castraveti cu 100 ml lapte proaspat de vaca; cu acest amestec se sterge tenul, gatul. Se pot aplica si comprese. Dupa ce se ridica compresa si se usuca pielea, se sterge cu apa de roze folosindu-se un tampon de vata. 

Tratamente naturiste cu CAPSUN : 
masca din capsuni terciuite si amestecate cu smantana ; amestecul se aplica pe fata'si daca este cazul, pe gat si piept. Dupa 30 de minute se inlatura si se spala cu apa de ploaie. Smantana anuleaza efectul astringent al capsunilor. 

Tratamente naturiste cu CIRES : 
masca din fructe zdrobite. Reda elasticitatea pielii. 

Tratamente naturiste cu COADA SORICELULUI: 
infuzie dintr-o lingura de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara; se foloseste sub forma de comprese pe fata. Actiunea sa antiinflamatoare este benefica pielii. 

Tratamente naturiste cu FRAG: 
masca din fragi zdrobite si amestecate cu smantana ; se aplica pe fata dupa o spalare prealabila cu apa de ploaie ; se lasa 30 de minute, dupa care se indeparteaza si fata se spala cu o infuzie de musetel. Smantana anuleaza astringenta fragilor. Tonifica pielea. 

Tratamente naturiste cu GALBENELE : 
infuzie din o lingura flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se foloseste sub forma de comprese pe fata. Are actiune antiinflamatoare. 

Tratamente naturiste cu GUTUI : 
macerat din una-doua lingurite seminte la o cana (250 ml) cu apa rece ; se lasa trei ore ; se strecoara ; se aplica comprese locale. Actioneaza benefic asupra pielii uscate si iritate, vindeca crapaturile sanilor. 

Tratamente naturiste cu LAMAI: 
masca cu suc obtinut prin stoarcerea a una-doua lamai, amestecat cu galbenus de ou si eventual o lingurita de miere. Compozitia obtinuta se aplica pe ten timp de 15 minute. Se spala apoi cu apa de ploaie. 

Tratamente naturiste cu SALATA : 
a) cataplasme cu frunze oparite pe ten, gat, san ; 

b) infuzie din 100 g planta peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se amesteca cu putina miere de albine ; se inmoaie un tampon de vata in aceasta solutie si se sterge tenul, dupa care cu aceeasi solutie se aplica o compresa timp de 15-20 de minute folosindu-se o bucata de tifon ; 

c) suc obtinut prin zdrobirea tulpinilor si frunzelor in piulita, apoi storcandu-le ; sucul se aplica pe fata, dupa spalarea cu apa de ploaie fara a folosi sapunul. Toate procedeele sunt favorabile tenurilor uscate si congestionate, le asigura albirea si luminozitatea cu mentinerea prospetimii. 

Tratamente naturiste cu MORCOV : 
masca din radacina data pe razatoare amestecata cu o lingurita de caimac, smantana sau zer proaspat de lapte ; amestecul obtinut se aplica pe fata 30 de minute ; actiune emolienta si foarte utila in tenurile uscate sensibile. 

Tratamente naturiste cu NALBA MARE : 
decoct din trei linguri pulbere radacina curatata de scoarta sau radacina uscata curatata de scoarta si bine maruntita la o cana cu apa (250 ml); se fierb 10 minute la foc mic ; se acopera si se lasa sa se raceasca pana la caldut; se strecoara ; se aduga o lingurita de miere ; solutia obtinuta se aplica pe ten 15-20 de minute. Actiune emolienta si antiinflamatoare. Pentru a fi si mai activa i se poate adauga putina infuzie de musetel. 

Tratamente naturiste cu NALBA DE PADURE : 
decoct pregatit si folosit ca la reteta 9. 

Tratamente naturiste cu PEPENE GALBEN : 
a) masca din miez ; 

b) suc obtinut din miez, se aplica pe fata ; 

c) suc obtinut din miez, amestecat in parti egale cu lapte proaspat nefiert si apa distilata; amestecul obtinut se aplica pe fata in fiecare seara ; dimineata se spala cu apa de ploaie. 

Tratamente naturiste cu PIERSIC : 
masca din fructe (piersici) zdrobite si amestecate cu smantana sau caimac. Zdrobirea lor se face dupa ce s-au curatat de coaja si li s-au scos samburii. Pasta obtinuta se aplica pe fata. Smantana sau caimacul anuleaza astringenta fructelor. 

Tratamente naturiste cu PODBAL : 
infuzie din o lingura de flori uscate peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-30 de minute ; se strecoara si se aplica comprese pe fata. 

Tratamente naturiste cu RACHITA : 
infuzie din doua linguri de flori uscate si maruntite peste care se toarna 250 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara. Concomitent se pregateste inca o infuzie de sunatoare cu aceeasi canti­tate si o macerare din 15 g radacini de nalba mare la 250 ml apa rece. Dupa obtinerea lor cantitatile se combina si se amesteca cu trei linguri de miere. Se aplica comprese pe fata timp de 30-40 de minute. Se spala apoi fata cu apa de ploaie. Rezultate bune pentru tenurile uscate, iritate si congestionate avand actiune emolienta si antiinflamatoare.

Tratamente naturiste cu SOC : 
infuzie din o lingura de flori uscate peste care se toarna 250 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu un tampon de vata si apoi se aplica comprese folosindu-se un tifon. Spalarea si compresa se fac cu infuzia pregatita. Actiune antiseptica, antiinflama-toare asupra tenului uscat, iritat si congestionat. 

Tratamente naturiste cu SUNATOARE : infuzie din doua lingurite de sunatoare uscata si maruntita, o lingurita de musetel, o lingurita pulbere radacina de nalba peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara si se aplica comprese pe ten folosindu-se un tifon. Actiune stimulatoare asupra tenurilor uscate, iritate, congestionate (reteta culeasa din corn. Bertea, jud. Prahova, 1994). 

Tratamente naturiste cu STIR : 
infuzie dintr-un pumn planta proaspata peste care se toarna 500 ml de apa clocotita; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta, dupa care, cu aceeasi solutie, se pun comprese ; actiune buna pentru tenul uscat, aspru si lipsit de suplete. 

Tratamente naturiste cu TARATE : 
masca din 15 g tarate de grau, 10 g caolin, 5 g miere si apa distilata sau apa de ploaie pana se obtine o pasta consistenta. Pasta se aplica pe fata pentru 30 de minute si chiar mai mult. Actiune buna pentru tenurile uscate, congestionate. 

Tratamente naturiste cu TEI ARGINTIU : 
infuzie din 50 g de flori uscate peste care se toarna 500 ml apa clocotita ; se acopera 20 de minute ; se strecoara ; se adauga doua linguri de miere si cu solutia obtinuta se aplica comprese dupa ce, in prealabil, s-a spalat fata cu apa de ploaie, fara sapun. Compresa se tine 30 de minute si apoi se inlatura cu apa de ploaie fara a se folosi sapunul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu