sâmbătă, 10 septembrie 2011

7 pasi esentiali pentru ingrijirea tenului

Ritualul personal de infrumusetare nu trebuie sa implice un efort prea mare din partea noastra. Frumusetea tenului consta in: simplitate, naturalete si prospetime. Afla care este cel mai practic si uzual ritual de infrumusetare pentru a obtine o piele radianta, sanatoasa si frumoasa:
de Alina Aduducai


1. Demachierea
It's a must! Curata-ti tenul de doua ori pe zi (o singura data daca ai tenul uscat) folosind un demachiant natural, potrivit pentru tipul tau de ten; pune cateva picaturi de ulei esential de trandafir si suc natural de portocala pentru a-ti curata mai eficient tenul, dar si pentru o mini sedinta de aromoterapie. Demachierea este indicata in special inainte de culcare, deoarece corpul secreta toxine prin piele in timpul somnului. Daca porii sunt acoperiti cu make up sau impuritati, acest lucru faciliteaza aparitia punctelor negre sau acneei. Pielea trebuie sa respire in timpul somnului.



2. Hidratarea
Dupa demachiere pasul imediat urmator trebuie sa fie hidratarea. Fie ca ai un ten gras, mixt sau uscat, hidratarea este esentiala. Asa cum noi trebuie sa mancam indiferent de silueta, asa si tenul trebuie hidratat indiferent de tip. Acest pas pregateste tenul pentru urmatoare etapa:

3. Tintirea
Fie ca e vorba de riduri, acnee, pete sau alte imperfectiuni ale pielii, pasul 3, tintirea, trebuie facuta numai dupa ce am curatat si hidratat tenul. Multe dintre noi aplicam, de regula, o crema antirid imediat dupa ce ne-am demachiat. Pas gresit, deoarece tenul nefiind hidratat, crema de tintire pe care o aplicam ramane in straturile superficiale ale tenului, nemaiputand ajunge la problema: rid, acnee, pata, etc. Crema, lotiunea sau serul de tintire trebuie aplicat local, pe zona afectata si doar in cazuri exceptionale pe toata fata (de regula, producatorii specifica pe ambalaj daca produsul poate fi folosit pe toata fata).

4. Miscarea sau exercitiile
Incearca sa faci putina miscare afara pentru a-ti oxigena celulele cu aer proaspat. Prin transpiratie facilitezi eliminarea impuritatilor din organism. Poti incerca alergatul prin parc, mersul pe bicicleta, skating (daca esti adepta) sau orice alta forma de miscare care imbunatateste toleranta cardiovasculara. Daca locuiesti in oras, incerca sa gasesti un loc verde - parc sau spatiu - unde poti face aceste exercitii. Daca locuiesti intr-un oras foarte poluat, iti recomand o sala de fitness sau chiar propria locuinta.

5. Somnul
Indiferent ce tratamente aplici tenului, daca nu te odihnesti suficient de mult, tenul tau va arata mereu tern, palid, obosit, lipsit de stralucire. Somnul este unul dintre principalele secrete ale tenului impecabil. 



6. Lumina solara
10 - 15 min de cateva ori pe saptamana de expunere solara fara protectie este esentiala sanatatii oaselor si pielii. Soarele ajuta corpul sa absoarba calciul in organism, datorita abilitatii pielii de a transforma razele solare in vitamina D. Expunerea solara ajuta la vindecarea eczemelor, psoriazisului, acneei si energizeaza corpul. In plus, razele caldute de soare iti vor da o stare placuta de bine. Daca dermatologul tau te-a sfatuit sa eviti complet soarele, alte surse de vitamina D pot fi: galbenusul de ou, ficatul de peste, soia, laptele, somonul, sardinele sau heringul.

7. Apa
Tot ceea ce ne intra in organism, voit sau nevoit, trebuie sa si iasa, iar apa ajuta la stabilizarea tuturor lucrurilor in organism. Impuritatile, daca nu sunt eliminate prin organele specifice (rinichi, ficat, plamani si intestin gros) vor gasi cai alternative de evacuare: prin piele (denumita si 'al treilea rinichi'). Cosurile si iritatiile se pot dezvolta atunci cand corpul incearca sa 'elimine deseurile' prin piele. Minim 2 litri de apa pe zi, combinati cu o dieta sanatoasa, vor ajuta la 'curatarea' corpului de toxine si-ti vor regla tranzitul intestinal. Consumul de apa iti pastreaza, de asemenea, pielea perfect hidratata. 

Ce putem face impotriva ridurilor?


Vine o vreme in care trebuie sa avem mai multa grija de noi. Si asta nu pentru ca am fi adeptii convinsi ai unui stil de viata sanatos, ci pentru ca timpul isi spune intotdeauna cuvantul. Schimbarea de atitudine poate surveni in urma unor experiente ce ne-au incarcat fizic si sufleteste, a durerilor pe care le resimtim mai des si mai greu sau in urma unei dimineti in care ne privim mai atent in oglinda.
de Marina Rasnoveanu 

Ridurile sunt primul semnal de alarma, prima dovada a faptului ca nimeni nu este pururea tanar. In acel moment ne gandim pentru prima data ce putem face. Sigur, veti spune ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi, ca ar trebui inca de tineri sa adoptam o alimentatie sanatoasa, sa practicam un sport si sa ducem o viata ordonata. Cu toate astea, stim cu totii cat de usor si simplu este sa fii tanar, cat de repede te lasi dus de val si de entuziasm, nestiind ca timpul va brazda si pe fata ta intr-o zi, in viitor, primul rid.

Fie ca faci parte din prima sau a doua categorie, sfaturile de mai jos iti vor fi de mare folos. Si asta pentru ca, urmandu-le, vei avea o sansa impotriva semnelor timpului.
Toata lumea stie ca pentru o piele elastica si fina, trebuie sa ne hidratam. Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi.

1. Evita razele UV!
Este demonstrat stiintific faptul ca expunerea la razele UV (razele solare sau cele de la solar) un timp indelungat, fara aplicarea unei creme de protectie, poate afecta foarte mult structura sau elasticitatea pielii noastre. Asadar, nu te baza pe genele tale bune si ai grija de tenul tau inainte de a te gandi la un bronz de senzatie ce este oricum de moment.

2. Hidrateaza-te!
Toata lumea stie ca pentru o piele elastica si fina, trebuie sa ne hidratam. Bea cel putin 8 pahare de apa pe zi si vei vedea imediat diferenta.

3. Mananca fructe si legume bogate in vitamina C si alimente ce contin Omega3!
Pestele sau produsele din soia ajuta la regenerarea celulelor pielii, prevenind ridurile. Si fructele sau legumele bogate in vitamina C sunt indicate in acest caz. 'An orange a day/ Keeps the wrinkles away' ( O portocala pe zi/ Te fereste de riduri ) am putea reformula noi, asa ca nu uita sa mananci cat mai multe afine, portocale, mere, lamai, capsuni, pepene rosu etc.

4. Acupunctura - o noua metoda revolutionara de tratare a ridurilor
Poate nu te-ai fi asteptat la aceasta veste, insa, pe langa numeroasele afectiuni pe care le poate trata, acupunctura contribuie la estomparea ridurilor, redand elasticitatea si tonusul pielii.
5. Nu fuma, nu bea, nu duce o viata haotica! 
Atunci cand fumezi sunt eliberate enzimele care distrug colagenul si elastina, componente importante ale structurii pielii noastre. Ba mai mult, fumul duce la contractarea vaselor de sange, iar celulele pielii nu mai primesc nutrienti esentiali si nici oxigen. Pe de alta parte, daca ducem o viata dezordonata si nu ne respectam orele de somn, corpul nostru produce o mai mare cantitate de cortizol, hormonul care distruge elasticitatea pielii.

6. Fa-ti periodic masti pentru prevenirea sau atenuarea ridurilor!
Noi iti dam cateva variante, urmand ca tu o sa alegi pe cea potrivia tie:
- Zdrobeste o capsuna, stoarce bine zeama, dupa care amesteca pulpa cu apa de trandafiri. Aplica masca pe fata, lasa timp de o ora, dupa care clateste bine cu apa minerala.
- Amesteca o cantitate egala de suc de lamaie cu glicerina si pune continutul intr-o sticla. Foloseste-l apoi pe post de demachiant, seara.
- Pentru ridurile de la ochi, dar nu numai, maseaza-ti fata timp de cel putin doua minute cu cateva feliute de rosie. Insista asupra pielii din jurul ochilor.
- Tot pentru ridurile de la ochi, castravetele poate face minuni. Asadar, daca te confrunti cu astfel de riduri, aplica pe ochi si pe zona din jurul acestora felii de castravete.

7. Apeleaza si la uleiurile esentiale!
Pe langa mastile preparate din produse naturale, afla ca uleiurile esentiale pot face minuni in lupta cu ridurile. Cele mai recomandate ar fi uleiul de masline, cel de jojoba (folosit la demachiere) sau uleiul de nuc. Tine minte ca uleiurile esentiale rareori se pot folosi nediluate, asa ca citeste mai intai eticheta.

8. Apeleaza la tratamente disponibile in salonele de cosmetica!
Daca nu te-a convins nimic pana acum, atunci ia in calcul si cremele antirid din comert, mezoterapia (injectarea superficiala in piele a unor amestecuri ce ajuta la netezirea si elasticitatea pielii), liftingurile si alte metode de acest gen.
 

 
Secretele unei pieli frumoase, dezvaluite de natura 





Advertorial
Ne vine din ce in ce mai greu sa gasim solutii pentru o ingrijire sanatoasa. Si nu e ca si cum ne putem lipsi de ea: prea putin timp pentru lucrurile care iti plac si prea mult stres, prea putin aer liber si prea mult sedentarism. Asaltate de E-urile din alimentatie sau colorantii si substantele chimice nocive din produsele cosmetice, se intampla prea des sa credem ca nu exista solutia potrivita pentru noi.
Tocmai atunci cand ne dorim un simt al directiei sau al simplitatii suntem invariabil atrasi de intoarcerea la natural, mai ales atunci cand vine vorba de grija pentru pielea noastra. Ceea ce acum devine deja un stil de viata -puterea ingredientelor naturale - a fost de fapt apreciat de-a lungul vremii de femei din intreaga lume. Exista totusi ingrijorarea ca, daca folosim produse bio, sunt toate sansele ca ele sa fie un compromis la capitolele performanta si calitate.
Prin noua gama pure&natural, NIVEA si-a propus sa ia numai ce-i mai bun din natura, creand produse revolutionare de ingrijire a pielii care sa raspunda nevoilor actuale ale femeii. Produsele contin 95% ingrediente naturale ca uleiul de argan, uleiul de jojoba, musetelul, brusturele sau aloe vera, si ofera garantia unei eficiente fara cusur.
Uleiul de argan este extrem de bogat in compusi benefici pielii: acizi grasi esentiali si acizi linoleici (47%) (omega 6 si omega 9) si Vitamina E (contine de 3 ori mai multa vitamina E decat uleiul de masline) care actioneaza ca antioxidant. Prin acesti compusi uleiul de argan stimuleaza abilitatile de regenerare ale pielii noastre, protejand-o impotriva uscarii si agresiunilor exterioare care in mod normal o imbatranesc prematur.
Arganul este insa un ingredient atat de rar pe cat este pretios. Argania acoperea odata zone intinse din Africa de nord, insa acum se intinde pe o zona restransa exclusiv in sud vestul Marocului, astfel intrand sub protectia UNESCO. Pentru a intelege mai bine valoarea arganului, pentru obtinerea unui litru de ulei sunt necesare 12 ore de lucru, si 32 de kilograme de nuci.
Proprietatile brusturelui in ceea ce priveste ingrijirea pielii sunt universal recunoscute. Ca antiseptic, are efecte remarcabile asupra suprafetelor inflamate sau cu vanatai sau oricarui tip de iritatie a pielii sau scalpului.
Uleiul de jojoba are beneficii nepretuite pentru ingrijirea zilnica a pielii. Este un hidratant excelent datorita bogatiei de minerale, nutrientilor naturali revitalizanti, ingredientelor de ingrijire, provitaminei A si vitaminei E. De aceea, este un remediu excelent impotriva incretiturilor pielii, acneei sau ridurilor, scoate la suprafata celulele noi si are virtuti anti-bacteriene.
Extractele de Aloe Vera sunt cunoscute pentru proprietatilor lor analgezice si de reintinerire a pielii. Gelul de aloe ofera hidratarea esentiala pielii, prevenind uscarea ei si stimuland regenerarea celulara, prin bogatia de vitamine, saruri minerale, aminoacizi si enzime.Musetelul este de altfel un aliat deosebit pentru pielea uscata si sensibila. Uleiurile esentiale si proprietatile antioxidante ale plantei calmeaza pielea, eliminand cu succes iritatiile si roseata.

Te invitam sa descoperi combinatiile inedite de ingrediente care intra in compozitia produselor de ingrijire completa a pielii NIVEA pure&natural: crema hidratanta de zi si de noapte, crema anti-rid pentru ten normal sau sensibil, lotiune de corp, crema nutrtiva de maini, deodorant, demachiant si balsam de buze.
10 sfaturi pentru unghii frumoase si sanatoase 





Se spune ca unghiile sunt cartea noastra de vizita. In ea nu se specifica numarul facultatilor pe care le-am absolvit sau experienta acumulata, ci cat de atenti si preocupati suntem de aspectul nostru. Asta cantareste greu in orice relatie profesionala sau personala pentru ca reprezinta de fapt un alt mijloc de cunoastere.
de Marina Rasnoveanu
Ritmul alert in care traim, lucrul pe computer, banalele treburi casnice sunt toate pretexte sau cauze reale ale unor unghii cu un aspect nu tocmai sanatos. Totusi, trebuie sa fim constienti de importanta acestui detaliu pe care nu il putem 'cosmetiza'. Asadar, pentru a avea unghii frumoase si sanatoase si o carte de vizita 'curata', avem nevoie doar de un mic research printre sfaturile intr-ale manichiurii si pedichiurii.



Iata mai jos cateva dintre cele mai importante si cele mai indemana tipsuri ce te pot ajuta in acest sens:
Fii atent la alimentatie!
Sanatatea noastra se reflecta in par si unghii. O dieta saraca in vitamine va duce la unghii crapate, lipsite de stralucire. Asadar, consuma alimente bogate in calciu, vitamina A, E, B, fosfor si proteine. Zarzavaturile de primavara contin fier ce au rolul de a intari unghiile si de a le reda vitalitatea. Sucul de fructe, cu precadere cel de morcovi este indicat impotriva ruperii unghiilor, ca si scoicile, produsele lactate, nucile sau semintele de dovleac.
Hidrateaza-ti si maseaza-ti unghiile!
Chiar daca nu realizam, ori de cate ori aplicam unghii false, oja, lac de unghii si apoi acetona, agresam unghia. Tocmai de aceea este necesar ca periodic sa masam unghiile cu o crema speciala. In acest sens sunt recomandate uleiul de masline si cremele ce contin unt de shea, aloe vera, ceai alb, ceai verde, vitamina A sau E.
Alege-ti cu grija incaltamintea potrivita!
Atunci cand iti achitionezi o noua pereche de incaltaminte gandeste-te in primul rand la forma piciorului tau. Daca iti cumperi pantofi prea largi sau prea strimti, unghiile tale vor avea de suferit, fapt ce va duce fie la infectii, fie la deformarea piciorului. De asemenea, este recomandat sa aerisesti perechea sau perechile de incaltaminte pe care le folosesti intr-un sezon si, pe cat se poate, sa porti sosete din bumbac.
Semnele particulare – posibile indicii ale unor boli mai grave
Daca te intrebi cum trebuie sa arate o unghie sanatoasa, iti spunem noi: uniforma in culoare, fara pete sau alte semne distinctive. Daca, de exemplu, ai unghiile foarte intoarse, galbui sau albe, cu tot felul de pete, afla ca trebuie sa consulti un specialist pentru ca aceste semne pot arata prezenta altor boli mai grave.
Nu iti roade unghiile!
Incearca sa iti 'tratezi' nervozitatea sau emotiile altcumva pentru ca acesta este ticul cel mai daunator, mai ales atunci cand iti doresti unghii frumoase si sanatoase!
Atentie la unghiile false!
Bineinteles, aplicarea unghiilor false agreseaza intr-o oarecare masura unghia naturala, existand un risc sporit de infectii. Respecta intocmai sfaturile manichiuristei cu privire la intretinerea unghiilor false si tine minte ca decolorarile verzui sunt semnalul unei infectii serioase.
Nu-ti taia cuticulele!Mult timp s-a crezut ca prin taierea cuticulelor dai un aspect mult mai frumos si mai ingrijit unghiei. Nimic mai neadevarat, pentru ca prin taierea cuticulelor nu faci altceva decat sa distrugi radacina. Cuticulele au o importanta sporita in cresterea unghiilor asa ca ele trebuie doar impinse spre baza unghiei. Recomandata ar fi si masarea lor cu vitamina A, E, uleiuri sau creme speciale.
Foloseste lamaia pentru albirea unghiilor!
Ti se pare ca unghiile tale au o nuanta prea inchisa? Afla ca sucul de lamaie poate indeparta unele pete de pe exteriorul unghiei, albind intreaga suprafata. Tot ce trebuie sa faci este sa masezi usor unghiile cu o felie de lamaie sau sa le inmoi in apa in care ai turnat in prealabil cateva picaturi de lamaie.
Poarta manusi de protectie!
Spalatul vaselor sau gradinaritul sunt actiuni comune ce ne pot afecta unghiile. Chimicalele din substantele folosite, contactul cu diverse medii in care se afla bacterii pot creste riscul aparitiei unor infectii la nivelul unghiilor sau pur si simplu pot contribui la deteriorarea acestora.
Un ten mai ingrijit, fara puncte negre 







Incerci sa scapi de punctele negre care apar pe nas sau barbie? Nu ai reusit pana acum sa gasesti o modalitate de a le indeparta sau, de fiecare data cand incerci singura, iti invinetesti nasul? Citeste cum sa iti cureti tenul fara sa lasi semne pe nasul tau si fara a fi nevoie sa apelezi la o cosmeticiana.
de Petronela Tipau
Punctele negre, vizibile de obicei in zona nasului si a barbiei, nu sunt altceva decat pori plini de sebum care, in contact cu aerul, se innegreste. Porii din aceste zone sunt de obicei mai mari si de aceea punctele negre care se formeza devin foarte evidente, dand un aspect neingrijit al fetei. Astfel, de cele mai multe ori e nevoie de o curatare speciala, saptamanala a zonelor mai predispuse la aparitia punctelor negre. Daca nu te poti duce in mod regulat la un cabinet de cosmetica, poti incerca sa iti cureti tenul in profunzime acasa, o data pe saptamana. 

 Fierbe apa intr-un vas cu o deschidere putin mai mare decat ovalul fetei tale. Cand clocoteste, adauga cateva pliculete de ceai, de preferat de musetel, fiind cunoscute calitatile sale antiseptice si calmante. Acopera vasul cu un capac si aseaza-l pe un scaun, astfel incat sa poti sta intr-o pozitie comoda deasupra lui. Ai grija sa nu te oparesti!

Aseaza-te cu fata deasupra vasului descoperit, si acopera-ti cu un prosop mare capul (si vasul). Stai cateva minute, cat de mult suporti. Trebuie sa rezisti insa macar 10-12 minute in "baia de aburi", pentru a iti se dilata porii la maxim. Astfel, o sa poti curata tenul in profunzime, mai usor.

Cand simti ca ai stat suficient, iar porii sunt dilatati, poti incepe curatarea in diferite moduri. Indiferent ce metoda alegi, ai grija sa nu iti ranesti fata, sa nu lasi semne pentru ca trec destul de greu. Tine cont ca dupa ce ai stat in aburi, pielea ta este mai moale si mult mai sensibila si orice miscare prea puternica, fie ca iti infigi unghiile sau te freci cu prosopul prea tare sau acesta este prea aspru, poate sa lase urme.

Daca punctele negre nu sunt foarte mari, e posibil sa fie suficient sa folosesti un prosop curat, un pic aspru, pentru a freca fata, in special nasul si barbia.

Daca punctele negre sunt in adancime, va trebui sa te ajuti de degetele aratatoare, prin presari usoare si repetate. Spala-te pe maini si infasoara putina vata sau tifon pe buricele degetelor cu care vrei sa presezi pielea. Daca apesi intr-un singur loc prea mult si cu forta, s-ar putea ca portiunea respective sa se invineteasca. In acelasi timp, daca ai unghii foarte lungi, s-ar putea sa te ranesti mult mai usor.

Dupa ce ai curatat fata, spala-te cu apa rece sau aplica o lotiune astringenta pentru a inchide la loc porii. 


 Alta modalitate prin care poti scapa de punctele negre este folosirea unor plasturi speciali creati pentru asta (Pond's sau Garnier). Acestia se umezesc pe una dintre parti si se aplica pe nas sau barbie. Dupa ce se usuca se dezlipesc incet, extragand astfel grasimea din pori. Nu intotdeauna insa acestia curata tenul in profunzime, scotand grasimea doar de la suprafata. 

 Mastile peel-off sunt si ele eficiente. Acestea se aplica pe toata fata ca un gel, se lasa se se intareasca si se desprind ca o pelicula de pe fata, curatand-o de impuritati. 

 Si mastile si gelurile abrazive inlatura excesul de grasime de la suprafata pielii si celulele moarte. Ele pot fi inlocuite de malai sau zat de cafea, ale caror particule curata pielea eficient. Se aplica pe fata umeda, cu porii deschisi in urma aburului sau a unor comprese caldute, si se frectioneaza incet fata, prin miscari circulare. 

Indiferent de metoda pe care o alegi, inainte de a o aplica dilateaza porii, prin aburi sau comprese calde, iar la sfarsit inchide-i, fie cu apa rece, fie cu o solutie astringenta. Nu uita sa fii atenta la conditiile de igiena, foloseste un prosop curat si inveleste-ti buricele degetelor in vata sau tifon. 

Care este metoda cea mai eficienta pe care o folosesti pentru a indeparta punctele negre? Recomanda o reteta de masca pe care oricine o poate prepara acasa.